عارضه یابی چیست؟
عارضه یابی همان معاینه سازمان یا شرکت شماست. همانطور که بدن شما هر از چندگاهی با تغییرات درونی و بیرونی با بیماریهایی مواجه میشود و عملکرد سیستم بدن شما را با مشکل مواجه می کند قطعا شما برای رفع مشکل اقدام می کنید و با انجام آزمایشات مختلف عامل بیماری و مشکل را پیدا کرده و تمام تلاش تان را برای رفع آن مشکل می گذارید.
این مشکل برای یک سازمان نیز مطرح است که در طول زمان دچار مشکلاتی شود . آیا سازمانی که شما در جهت راه اندازی و پیشرفت آن تلاش کرده اید برایتان اهمیت ندارد؟
قطعا اینطور نیست...پس شما هم به این امر اعتقاد دارید که سازمان یا شرکت شما هم به یک پزشک برای معاینه نیاز دارد. از اینرو عارضه یابی شناسایی مشکلات سازمان ، تجزیه و تحلیل آنها و ارائه راهکار جهت رفع آنها در سازمان می باشد.
چه افراد یا شرکتهایی به عارضه یابی نیاز دارند؟
اگر درون شرکت خود مشکلاتی را احساس می کنید و هر کاری انجام می دهید تا آن رفع شود ولی نمی شود ،اگر بین کارمندان خود ناهماهنگی هایی و جود دارد و شما را سردرگم می کند و شما از پیش آمدن یک سری مشکلات خسته شده اید و نمی دانید چگونه آن را حل کنید یا در فروش محصولات و سود دهی شرکت مشکل دارید، شما به عارضه یابی نیاز دارید.
برخی مواقع مشکلات در سازمانها به قدری غیر طبیعی میشود که نیروهای داخلی شرکت نمیتوانند آن مشکل را حل کنند حتی اگر توانمندی و تخصصش را داشته باشند زیرا بخشی از بدنه شرکت هستند و مقاومت پرسنل در برابر تغییرات بیشتر می باشد. ورود یک مشاور و یا عامل بیرونی به سازمان میتواند برای شناسایی مسئله و حل آن کمک کننده باشد.
چه باید کرد؟
اولین کاری که یک شرکت یا سازمانی که می خواهد رشد کند و یا قصد دارد مشکلاتش را حل کند و از این رو به سمت توسعه حرکت کند انجام یک عارضه یابی از وضعیت کنونی شرکتش می باشد. عارضه یابی توسط یک مشاور در زمینه صنعت و بازار از خارج از سازمان انجام می شود تا با نگاهی متفاوت تر آنها را شناسایی کرده و راه حل های عملی را برای شما بیان و اجرا نماید.
چگونه عارضه یابی را شروع کنیم؟
در عارضه یابی ابتدا وضعیت فعلی سازمان مورد بررسی قرار می گیرد و عارضه ها شناسایی میشود بعد از آن ارائه راه حل، پایش و سنجش اثر گذاری آن راه حل در جهت رفع آن عارضه می باشد و قطعا برای رفع آن ، مدت زمان بیشتری لازم است . مثلا برای رفع عارضه در واحد بازاریابی نیاز به آنالیز دقیق رقبا و استراتژی های آنها می باشد که در بخش تدوین و اجرای برنامه بازاریابی توضیحات لازم داده شده است . یک عارضه که در اغلب شرکتها وجود دارد عدم وجود نیروی انسانی متخصص و اهمیت ندادن مدیریت به آموزش پرسنل جهت افزایش سرمایه گذاری روی منابع انسانی شرکت می باشد .
مراحل عارضه یابی
- طرح موضوع و بیان مسئله (شناخت كلي از سازمان یا شرکت )
- شناخت عارضه (تهیه ليستی از نشانه هاي عوارض و اطلاعات از واقعيت هاي سازمان)
- تجزیه و تحلیل(درك محدوديت ها و خط مشي هاي سازمان و شفاف سازي انتظارات كار فرما)
- اجرای طرح(توافـق كـارفرما با مساله وانتـظارات از انجام پــروژه عارضه يابي)
- تعیین اقدامات اصلاحی(نوشتن طرح عارضه يابي)
- پیگیری اجرای اقدامات اصلاحی (تماسهای دوره ای و مراجعه کارشناسان جهت کنترل اجرا)
مثالی از اقدامات شرکت در حوزه عارضه یابی
یک شرکت تولید شکلات قاووت به دلیل عارضه در تولید محصول به شکلات با مغزهای مختلف تغییر داده شد و پس از ایجاد تغییرات شرکت .تولیدی سهم قابل توجهی از بازار را در اختیار گرفته است.
عارضه یابی چقدر زمان نیاز دارد؟
مدت زمان عارضه یابی براساس بررسی های اولیه و بزرگی تغییرات لازم در شرکت متغیر خواهد بود. که میتوان مدت زمان را به 2 قسمت تقسیم کرد:
1-شناسایی و ارائه راه کارها : 15 الی 30 روز
2-اجرا و نهادینه کردن راه حل ها تا حل کامل آن در شرکت:3 الی 12 ماه